Télen a jég, a letaposott hó folyamatos kihívást és megoldandó problémát jelent mindenki számára. A védekezésben és a megelőzésben nagy szerepe van a hó eltakarításon kívül a jégmentesítő és csúszásgátló anyagoknak.

Melyik a leginkább környezetbarát síkosságmentesítési mód?

Ami vegyszermentes és kíméletes az a hólapát. Bár ez nem kis feladat, és nem mindenki tudja megtenni, hogy akár hajnalban, akár napjában többször is nekiálljon ellapátolni a havat, és síkosságmentesítse azt a rész, ahol járnak az emberek. Vannak, akik pedig idős koruk, fizikai korlátaik miatt képtelenek a hólapát használatára, de időhiány, vagy a fizetett személyzet hiánya is ok arra, hogy a környezetbarát síkosságmentesítés többi módszerét is alkalmazzuk, vagyis kiszórjunk valamit, ha nem is éppen elsőre útszórósót. Legyünk képben a modern módszerekkel!

Akkor milyen alternatív útszórási technikák vannak?

  • Hamu és salak. Nagyon jól használható csúszás ellen és olcsó. Hátránya, hogy nem mindenütt van olyan kályha, vagy kazán, ahonnan csak ki kell lapátolni. Távfűtés, vagy gázfűtés esetén mást kell használnunk. Jól lebomlik, de a fekete lábnyomok bevitele a lépcsőházba több takarítást igényel.
  • Homok. Olcsó, környezetbarát, de nem oldja a jeget, csak lefedi. Ha ráesik a hó és ráfagy, újra kell kezdeni. A homok tárolása és szórása elég nagy feladat a legtöbb ház számára, valamint szintén saraz a lépcsőházban.
  • Fűrészpor. Hátránya, hogy szintén nem mindenütt kapható, drága és olvadás után seperni kell. A cipőn egészen a lakásig megtapad, elég nagy piszkot csinál.
  • Édesvízi mészkőőrlemény, Zeolit, Zeokal, Zeocak. (más területeken talajjavító anyagként vagy macskaalom gyártására használják) Jól érdesít, környezetbarát, de porlik önmagában.

Az előbb felsorolt anyagok el nem olvasztják a jeget, havat, csupán a csúszást gátolják meg. Ez többnyire nem elég, hiszen ha rásüt a nap, akkor feloldódik és belefagy a jégbe. Ha olvasztani is szeretnénk, akkor valami só (klorid) tartalmú anyagot kell használnunk, vagy szilárd, szemcsés vagy oldott állagban.

Mennyi útszóró sót kell kiszórni?

Tartsuk be a csomagoláson lévő használati utasítást, ne akarjunk túladagolni, mert attól nem hat jobban, viszont, ha valamiből nagyon sokat juttatunk ki a környezetbe, akkor az akár károsan is befolyásolhatja a talajt.

Ez minden síkosságmentesítő anyagra érvényes:

  • Túl sok hamu ellúgosítja a talajt
  • Túl sok só, klorid kiégetheti a talajt
  • Túl sok homok porzik, vagy éppen sarat csinál
  • Túl sok mészkő őrlemény nem túl szép látvány olvadás után és nagyon rá tud kötni ez a sár az arra járók cipőjére. Felszáradva porzik.

Milyen hidegben használható az útszóró só?

Az útszóró -9oC ig. lehet használni. Ennél hidegebb időben csökken a hatása.

Akciós áron kapható?

Igen! Nyíregyházán a Farm Tüzépen:

10 kg-os csomag: 529 Ft/csomag

25 kg-os csomag: 1.259 Ft/csomag

Akciós áraink 2017.12.11.-től az akciós készlet erejéig érvényes!

Személyesen átvehető telephelyünkön nyitvatartási időben: farmtuzep.hu/kapcsolat

Megosztás: Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter