Vágott, bontott tégla: újra divat a téglaburkolat

A téglaburkolat évszázadokon keresztül megszokott része volt az építészet megoldásainak, s ma újra divatos. Építőanyagkereskedésünk számos téglaburkolat-fajtát kínál, köztük antikolt vagy éppen antik, jellemzően bontásból számazó tégla burkolatokat. A régi, antik téglák jó minőségének köszönhetően, a belőlük épült házak, lebontása után is, kiváló minőségű alapanyagot biztosítanak, a burkolótégla készítéséhez.

A téglaburkolatok alapanyagát 50-100 éves, hagyományosan kézzel készült nagy és kisméretű tégla adja. Válogatás és tisztítás után kerülnek feldolgozásra a kiválasztott darabok, amikből különböző méretű és színárnyalatú vágott burkolólapok készülnek. A tégla szeletek igen változatos színárnyalatban jelennek meg, mert a régi téglák alapanyag összetétele és égetési hőmérséklete különböző még akár az egyes darabokon belül is. Így a vágott téglalapokból igen egyedi burkolatok készíthetők.

Felületük a vágásból kifolyólag lehet sima, de készülhet rusztikus kivitelben is, ezért alkalmas rusztikus és mediterrán stílusú felületek kialakítására egyaránt. A téglaburkolatok az időjárás viszontagságainak jól ellenállnak, de nem fagyállóak.

Az általunk forgalmazott bontott rusztikus, szeletelt, vágott téglák felhasználási területe rendkívül széles, egyaránt alkalmas külső és belső falfelületek díszítő burkolására. Kifejezetten ajánljuk homlokzatok, lábazatok, teraszok vagy akár nappalik, étkezők falainak díszítésére.

Rusztikus / Szeletelt/ Vágott tégla

A megtisztított és válogatott bontott tégla vágása során külső szeleteket  rusztikus tégla szeleteket és él vágott tégla belső szeleteket állítanak elő.
Napjainkban a bontott és antik  tégla felhasználása már nem csak falak és épületek építésére használják, hanem a bontott tégla vágás technológiájával  népszerű díszítő eleme is lehet otthonunknak.
Szeletelt téglaburkolat manapság már rendkívül elterjedt díszítő elem. Belső építészet elengedhetetlen eleme a  rusztikus tégla egyedi felhasználhatóságának köszönhetően  
Vágott tégla kültéri burkolatok sokrétű alkalmazása egyre nagyobb teret hódít a divatos kültéri burkolatok alkalmazásakor.

 

Rusztikus tégla

A bontott tégla szeletelésekor a tégla két széléből lesznek a külső szeletek, azaz a rusztikus tégla szeletek, amiket a falra felragasztva ugyanolyan felületet kapunk, amilyet az egész téglából falazott falak esetében megszoktunk. Ezzel a módszerrel ott is létrehozhatunk mediterrán, vagy rusztikus stílust, ahol eredetileg az nem volt elképzelhető. Eltakarhatunk vele csúnya felületeket vakolás helyett, és így egy időtálló, ráadásul különleges falfelületet hozhatunk létre.

rusztikus vágott tégla

 

Szeletelt tégla

A belső szelet felülete sima. A vágással kapunk egy nagyon szép textúrát, hasonlót a múzeumokban látható kőzetmintákhoz, benne “zárványokkal”.  Ez a tégla anyagában lévő különböző színű agyagdarabok miatt van így.

szeletelt tégla

Vágott tégla

A bontott téglát oldalára fordítva szeletelik és a szeletek minden oldalát egyenesen levágják, ezért szokták ezt a téglát duplán vágott téglának is nevezni. Az így készített vágott téglák a szeletelt téglákra jellemző sima felületet tükrözik, azzal a különbséggel, hogy a vágott téglák mindegyike azonos méretű a vágásoknak köszönhetően. Vastagsága attól függ, hogy egy-egy téglát hány szeletbe vágunk.

vágott tégla

 

Roppantott / Vágott samott tégla

Alapanyagát a hosszú évtizedeken keresztül a téglagyárak kemencéit alkotó samott tégla adja. Válogatás és tisztítás után kerülnek feldolgozásra a kiválasztott darabok, amikből különböző méretű és színárnyalatú roppantott, vagy vágott burkolólapok készülnek. A samott tégla szeletek igen változatos színárnyalatban jelennek meg. A szürkétől a vörösbarnáig minden színárnyalat megtalálható bennük, attól függően, hogy a kemence melyik részén helyezkedtek el és milyen égetési hőmérséklet volt azon a részen. Így a roppantott, vágott samott téglalapokból igen egyedi burkolatok készíthetők. Felületük a vágásból kifolyólag lehet sima, de a roppantásnak köszönhetően készülhet rusztikus kivitelben is.

Az általunk forgalmazott bontott roppantott, szeletelt, vágott samott téglák felhasználási területe rendkívül széles, egyaránt alkalmas külső és belső falfelületek díszítő burkolására. Kifejezetten ajánljuk homlokzatok, lábazatok, teraszok vagy akár nappalik, étkezők falainak díszítésére.

 

Roppantott samott tégla

A bontott samott téglát lapjára fordítva egy speciális eszközzel roppantják el. Az így készített roppantott samott téglák jellemzően eltérő vastagsággal rendelkeznek és nincs két egyforma felületű és vastagságú közöttük. A nagyon gazdag színárnyalatuk attól függ, hogy milyen hőhatásnak voltak kitéve az égetés során.

 

Képgaléria:

Megosztás: Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter