Az építészeti tervek elkészítése közös munka eredménye: az Ön hosszú távú igényeinek megismerésén alapszik. Az igényeket (esztétika, méret, helyiségek, tájolás stb.) össze kell hangolnunk az adottságokkal (beépítési százalék, maximális építménymagasság, helyi szabályozások, műszaki lehetőségek, anyagi korlátok). Egy családi ház tervezése, építése generációkra szól, érdemes tehát időben elkezdeni a tervezését, hogy tökéletes legyen!

A korszerű, számítógépes eszközök segítségével precízen, könnyen áttekinthetően tudom tervbe foglalni az Ön elképzeléseit. A végleges terv több egyeztetés eredményeként születik meg. Ne feledje, egy akár pár százalékkal drágább, de alaposabb terv (pl. nem csak engedélyezési, hanem pallértervet is készíttet) elkészíttetése sokkal olcsóbb, mint egy csupán engedélyezési tervből épített épület kivitelezési és üzemeltetési költségtöbblete.

Természetesen igény esetén kivitelezőt tudunk ajánlani. Az építkezés optimális folyamata a kezdetektől a megvalósulásig a következő:

Vázlattervi szakasz

1. Saját funkcionális igény felmérése, milyen házat szeretne Ön? újat építene, vagy meglévőt kíván átalakítani?
2. Mekkora költségkeretből tudja megvalósítani, esetleg ütemezetten elképzelését?
3. Építésztervező kiválasztása személyes találkozással.
5. Az igényhez megfelelő telek, vagy meglévő, átalakítandó ház kiválasztása a tervező segítségével.
6. Építészeti koncepcióterv készítése, mely szükség esetén többszöri konzultációt tartalmaz.
7. Koncepció terv elfogadása, amennyiben nem elégedett a tervvel, csupán a közvetlen minimális költségeket kell kifizetnie.
8. Elfogadott vázlatterv, látványterv alapján fizetési megállapodás.

Engedélyezési szakasz

9. A törvényekben, rendeletekben előírt műszaki tartalommal építészeti engedélyezési terv készítése M=1:100 léptékben, (bizonyos esetekben statikai, gépészeti terveket is előír a szakhatóság, ezt a megállapodás tartalmazza).
Engedélyhez szükséges egyéb dokumentumok beszerzése (megrendelő feladata, igény esetén megoldjuk).
10. Engedély és csatolt dokumentumok benyújtása a hatósághoz.
11. Hiánypótlás benyújtása, hatósági építési engedély megszerzése.
12. Jogerőre emelkedés.

Kivitelezés

13. Amennyiben Ön nem a kőműves, vagy kivitelező leleményességére, ízlésére kívánja bízni épületének megvalósulását, akkor kiviteli, vagy pallérterveket készíttet az építész és szakági (gépész, statika, elektromos) tervezőkkel, általában M=1:50 léptékben.

14. Amikor a költségek kímélése a cél, akkor családi háznál az építészeti és statikai terveket tartjuk feltétlenül szükségesnek a minőségi megvalósításhoz, ez esetben a gépészeti, elektromos rendszerek kivitelezője tervezheti meg a rendszereket.

15. A speciális fűtési rendszer, aktív szolár, illetve gépészeti rendszereket igénylő energiatudatos épület készül, akkor a gépészeti tervek készítése éppolyan indokolt, mint az építészeti, statikai pallértervek megléte.

16. Abban az esetben, ha Ön nem ért egyáltalán az építőiparhoz, akkor a kivitelezés lebonyolítására műszaki ellenőrt szerződtethet, aki az Ön nevében és Ön helyett ellenőrzi az építkezés menetét, a kivitelező kiválasztásakor segít Önnek, illetve a kivitelezési szakaszok kifizetése többnyire az ő jóváhagyásával történhet.

17. Tervezői költségvetés készíttetése, és kivitelező kiválasztása az építésztervező és műszaki ellenőr (ha van) segítségével.

18. Attól függetlenül, hogy van-e műszaki ellenőr, a minőségi kivitelezéshez mindenképpen elengedhetetlen a tervezői műszaki vezetés, mely az építési minőséget garantálja, mivel a tervező ismeri legjobban az épülő épületet.

19. Átadás-átvétel, használatba vételi engedélyek beszerzése.

20. Beköltözés, üzemeltetés, garanciális javítások.

Megosztás: Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter