Mivel éri meg fűteni? Szénnel, fával vagy brikettel?

A fűtési szezon beköszöntével sokan gondolkodnak el azon, hogy melyik fajta tüzelőanyaggal járnának jobban. A vegyes tüzelésű kazánban mind elégethető ugyan, de mit érdemes vásárolni?

Fa

A fa – mint a legnépszerűbb szilárd tüzelőanyag – jó kiindulási pont, ehhez fogjuk hasonlítani a többi anyag fűtőértékét és árát. Fontos rögtön az elején megemlíteni, hogy fából és szénből is sokféle létezik, ami nem csak fajtájukra, vagy a kitermelés helyére értendő, de például a tárolás hosszára és mikéntjére is.

A frissen vágott fa például körülbelül 50 százalék vizet tartalmaz, ami olyannyira magas, hogy egyáltalán nem érdemes vele fűteni. Fűtőértéke 6 és 7 MJ/kg közötti, ami a legrosszabbnak számít a tüzelőanyagok között. A megfelelően kiszárított, vagyis az úgynevezett légszáraz fa fűtőértéke azonban már 14 és 16 MJ/kg közöttire tehető, ami körülbelül 15 százaléknyi nedvességet tartalmaz. Érdemes olyan helyen vásárolni, ahol nem frissen vágott fát árulnak.

Láthatjuk tehát, hogy a rosszul tárolt, vagy frissen vágott fa mennyivel rosszabb hatásfokú, és ezzel máris elérkeztünk a fa egyik nagy hátrányához. Ahhoz ugyanis, hogy légszáraz fánk legyen, körülbelül egy évvel a felhasználás előtt meg kell vásárolnunk, és száraz, jól szellőző helyen kell tárolnunk. Ezt csak nagyon kevesen tudják megtenni, a legtöbben a szezon elején – illetve közben – vásárolják a fát, amit azonnal fel is használnak.

Ha mindehhez hozzávesszük azt, hogy a nedves fa többet is nyom, akkor rögtön láthatjuk, hogy a 4000 és 4500 forint közötti mázsa árért vizes fát vásárolva nem csak rosszabb minőségű tüzelőt kapunk, hanem kevesebbet is!

Tehát 4000 forintért 1 mázsa fát tudunk venni, aminek durván 12-14 MJ/kg a fűtőértéke. Lássuk a következő versenyzőt, amellyel éppen a fenti „víz-problémát” igyekeztek kiszűrni feltalálói.

Fabrikett

A fabrikettet faipari hulladékból – leginkább fűrészporból – préselik össze nagy nyomáson, illetve mesterségesen szárítják. Ennek köszönhető, hogy ennek a fűtőanyagnak körülbelül 8-10 százaléknyi nedvességtartalma van csupán, ami igen figyelemre méltó. Fűtőértéke is magasabb a fáénál, körülbelül 18-20 MJ/kg közöttire tehető. Ezen kívül számos előnye van még a fával szemben, többek között jobb hatásfokkal ég, így kevesebb hamu is marad utána, és természetesen nem is terheli annyira környezetünket. (Legalábbis ha az égetést vesszük figyelembe, és nem számolunk az előállításához használt segédenergiákkal.)

A fabrikett tárolása is egyszerűbb, ugyanis egységes nagysága és formája miatt jóval kisebb helyen elfér, valamint a csomagolt árut a nedvességtől sem kell annyira féltenünk. Jobban kiszámítható az adagolása, nem érhetik különösebb meglepetések a tulajt.

De sajnos nem csak ezekben múlja felül a fát, hanem árban is, ugyanis egy mázsa fabrikett körülbelül 7000 és 7500 forint között mozog, ami elgondolkodtatja – de legalábbis számolgatásra készteti – az embert. Magasabb fűtőérték miatt. Sőt egyre jobb brikettek találhatóak a piacon, ilyen a középen lyuksa brikett. Miért jó? Olvassa el cikkünket: farmtuzep.hu/miert-jo-a-kozepen-lyukas-brikett )

Persze nehéz azért számolni de, ha azt nézzük, hogy a brikett könnyebben és pontosabban adagolható, valamint kényelmesebb, tisztább tüzelőanyag, akkor talán érdemes elgondolkodni azon a minimális árkülönbségen. Mindenki döntse el saját maga, melyik éri meg jobban.

Szén

Szénből rengeteg fajta létezik, még a közel azonosak is eltérnek keletkezési korukat, keménységüket, vagy kitermelési helyüket illetően, hogy a tárolás módjáról már ne is beszéljünk. Most a két legnépszerűbb fajtát vesszük górcső alá.

Legnépszerűbbek az orosz, vagy fekete szenek.  Ezek a legkalóriadúsabbak, 27-32 MJ/kg közötti értékkel rendelkeznek. Gyakorlatilag minden előnye megvan, ami a fabrikettnek, kivéve, hogy lehetetlen tiszta kézzel megúszni a tűzrakást. Fontos megjegyezni, hogy általában kormos, nagyon füstölgő kémények és kazánok jelennek meg az ember lelki szemei előtt, amikor a szén kerül szóba, de a mai korszerű kazánok esetében ez már nem állja meg a helyét. Szénnel is lehet szépen, kevés koromképződéssel fűteni. Fontos, hogy jó kéményünk legyen, sokat lehet azzal is spórolni. (Cikkünk a témában: farmtuzep.hu/jo-kemennyel-barki-sporolhat-a-futesen)

Áruk elég magas, egy mázsa 6 és 7 ezer forint közöttire tehető. Legyünk igazságosak most is, számoljunk egy köztes árral, legyen 6500 forint.

Barnaszénből nem érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget vásárolni mivel tárolás során elkezdenek belőle illóolajok kiválni, és megkezdődik az oxidáció, aminek következményeként akár néhány hónap leforgása alatt 10-15 százalékot romolhat a fűtőértéke.

Előnyük a fával szemben az, hogy tovább égnek, így akár az egész éjszakát végigaludhatjuk anélkül, hogy újra raknunk kellene a tűzre.

Tüzelő vásárlásánál a fűtőérték csak irányadó, vegyük figyelembe az ár/érték arányt, a kényelmet, és nem utolsósorban a környezettudatosságot is.

A Farm Tüzép Tüzelőanyag kínálatát itt találják: farmtuzep.hu/tuzeloanyag-kinalatunk

Megosztás: Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter