A szilárdtüzelésű fűtőberendezések jelentősége napjainkban

Napjainkban a villamos energia- illetve a gáz árának folyamatos változása összetett feladattá teszi annak eldöntését, hogy otthonunkban milyen fűtést alkalmazzunk. 
Egy megfelelően méretezett és kialakított központi fűtés kényelme és viszonylagos biztonsága igen vonzóvá teszi azt akkor, amikor egy téli időszakban mindig optimális hőmérsékletű lakótér a cél – senki sem szeret a napi taposómalom után egy hideg lakásba hazatérni.

Az alternatív energiaforrások mellett még mindig van létjogosultsága az elavultnak kikiáltott és mesterségesen háttérbe szorított hagyományos fűtési módoknak, főképpen az óta, amióta akár pályázatokkal is támogatják a megújuló energiaforrások használatát. A 70-es 80-as években még igen kedvező gázárak mára olyan magasságokba emelkedtek, hogy egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a hagyományos fűtőberendezések iránt.

Egy kiegészítő fűtésként alkalmazott cserépkályha a gázszámlában nagyobb megtakarítást realizál, mint amennyibe a cserépkályhában eltüzelt fa került. Egy megfelelően méretezett és megépített cserépkályha, kandalló hatékonysága ma is versenyképes, károsanyag-kibocsátásuk megfelelő működtetés esetén, minimális szinten tartható. Egy időszakosan használt helyiség vagy épület – nyaraló vagy hétvégi ház – fűtésére pedig gyakorlatilag alkalmasabb akár a cserépkályha, akár a kandalló, mint a központi fűtés, hiszen utóbbiban, télidőben például elfagyhat a rendszerben levő víz, ha azt nem eresztjük le minden alkalommal, amikor nem használjuk, vagy pedig folyamatosan fagypont fölött kell tartani a hőmérsékletet akkor is, ha nem használjuk az épületet.

Mindemellett vitathatatlan előnyük, hogy a használati értékükön túl belsőépítészeti, hangulati elemként lakásunk, otthonunk díszei. Egy radiátornak nekidőlni közel sem nyújtja ugyanazt az érzést, mint egy jó könyvvel a kemence sutba húzódni, egy csésze teát a kandalló előtt szürcsölgetni, vagy egy kellemesen meleg cserépkályha oldalához simulni séta után, egy hideg téli estén.

Többek között ezért egyre népszerűbb ismét a cserépkályha, a kandalló és újabban – mivel sütni-főzni is lehet benne – a kemence is.

Hogyan válasszon?

Kemencét akkor válasszon

Ha régi parasztház korhű fűtését szeretné megoldani, 
- szeretne olyan finomságokat készíteni otthon, mint a kemencében sült, igazi kenyér, sült malac, libasült, kemencés töltött káposzta, aszalt szilva
- van elég helye hozzá, 
- otthona stílusához ez illeszkedik leginkább, 
- viszonylag kevés tüzelőanyaggal szeretne jó meleget otthon, 
- olyan tüzelőberendezést szeretne, amiben el tudja tüzelni akár a kerti hulladékot, 
- van elég ideje a fűtésre, hiszen automatizált kemence még nemigen létezik, 
- már van egy kerti kemencéje, és télen nincs kedve kimenni kenyeret sütni

Cserépkályhát válasszon

Ha kevés tüzelőanyaggal a lehető leghatékonyabban szeretne fűteni, 
- a cserépkályha rendkívül széles forma-, stílus- és színválasztéka illik otthona hangulatához, 
- hétvégi házába tervez hatékony, gazdaságos és hangulatos fűtést, 
- szeret egy forró tea vagy forralt bor mellett a jó meleg kályhának dőlve olvasgatni, tévézni, stb., 
- a családban van valaki, aki nagyon ráér és így legalább el lesz foglalva valamivel: a cserépkályha fűtésével.

Kandallót válasszon

Ha szereti élvezni a tűz látványát, hangulatát 
- nem annyira a hatékonyság érdekli, mint inkább a tűzhely hangulata, a tűz ropogása, a lángok fénye, az árnyékok játéka a falon… 
- otthona hangulatához leginkább kandalló illik 
- rendszertelenül van otthon, akkor is csak percekre, és azonnal meleget szeretne, amikor begyújt.

Megosztás: Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter