Hasznos tanácsok tüzelőanyag választáshoz

Miért fontos figyelembe venni a tüzelőanyagok fűtőértékét?

A téli tüzelőanyag beszerzésének nagy jelentősége van minden család költségvetésére. Egy fűtési szezonban nem elhanyagolható az összeg, amit a legmegfelelőbb tüzelőanyag kiválasztásával takaríthatunk meg a fűtés során. Melyik a leggazdaságosabb tüzelőanyag? A tűzifa? A brikett? A feketeszén? A barnaszén? A lignit?

A legtöbb háztulajdonos sajnos nem logikus tényeken alapuló megfontolás, hanem szóbeszéd, ellenőrizetlen információ vagy érzelmi befolyás hatására szerzi be a szükséges tüzelőjét. Pedig a tüzelőanyagok fűtőértéke jól összehasonlítható. Ha tehát ebből a szempontból a legjobb döntést szeretné meghozni, konkrét mérési eredmények állnak mindenki rendelkezésére.

Vannak persze más szempontok is (kényelem, tárolási lehetőségek, beszerzési források, tüzelőberendezés típusa, beszerzési ár stb.) amelyeket szintén figyelembe kell venni a beszerzés során. A tüzelőanyag fűtőértékének minél jobb megismerése nagy segítséget nyújt a megfelelő tüzelőanyag kiválasztásában. Minél jobb egy tüzelőanyag fűtőértéke, annál kevesebb mennyiség elégetése szükséges ugyanolyan hőmérséklet előállításához.

A gáz, mint tüzelőanyag

Jól ismert, hogy a gázzal való fűtés kényelmes. A gáz fűtőértéke 8.600-9.200 Kcal/m3. A hagyományos gázkazánok hatásfoka 80%-os. A korszerű kondenzációs kazánokkal akár 90% hatásfokot is elérhet. A hazánkban elterjed konvektorok azonban csak 70% körüli hatásfokkal dolgoznak.

A szén, mint tüzelőanyag

A ma újra reneszánszát élő tüzelőanyaggal, a szénnel való fűtés esetén a szén fajtájától és a fűtőértékétől függ a költség. A szén árakban óriási a különbség. A feketeszén 7.000-8.500 Ft/q áron szerezhető be, a barnaszénfajtától függően 3.000—5.500 Ft/q áron kapható. A kisebb kalória értékű lignit a tüzelőanyag kereskedésekben már 1.500-2.000 Ft/q–ért beszerezhető.

Több cikk és fórum is foglalkozik azzal, hogy érdemes-e lignittel fűteni a magas kéntartalma miatt. Közismert, hogy a kén a frissen bányászott lignitben lévő vízzel a fűtés során kénsavvá alakul, a kénvas pedig kárt okozhat a kazánban és a kéményben. Ezek után felmerül a kérdés: az olcsóbb lignittel, vagy a jobb minőségű, tökéletesebben égő, de drágább import és hazai, barnaszénnel vagy feketeszénnel érdemesebb-e fűteni? A döntés előtt két dolgot mindenféleképpen érdemes figyelembe vennie.

Az egyik, hogy a szén fosszilis tüzelőanyag, mocsári erdőkből alakult. Így a lignithez hasonlóan, a barnaszén és a feketeszén is bír természetes víztartalommal alacsonyabb százalékban. Tudjuk, hogy valamennyi szén veszít nedvességtartalmából a tárolás során. Így a víz egy részének elpárolgásával a tüzeléskor a kisebb nedvességtartalmú lignittel való fűtés nem „károsabb”, mint a barnaszénnel vagy a feketeszénnel történő fűtés.

A másik, amit ismerni kell a döntéshozatalt megelőzően, hogy a különböző tüzelőanyagokhoz más-más kazán való. A lignit elégetésére alkalmas hazai kazánoknál fontos, hogy a kazán megfelelő mennyiségű levegőt kapjon és a kémény jól átjárható legyen. Kérdezzen meg tüzeléstechnikai szakembereket, akik szakmai tanácsokkal tudnak szolgálni és segítenek az optimális kazán kiválasztásában.

A szén tojásbrikett, szén pellet, mint tüzelőanyag

A szén tojásbrikett és a szén pellet alapanyaga (barnakőszén) az osztályozás során leválasztott 0-10 mm-es, illetve 0-20 mm-es szénpor. A tojásbrikett speciális brikett ipari ragasztóanyagot tartalmaz, de ez a felhasználás során a kémények kátrányosodására nincs ráhatással! A szénpellet préseléses eljárással készül, biomassza hozzáadásával.
Nem vízálló! Feltétlenül fontos, hogy száraz hűvös helyen tárolják! Rendszeresen karbantartott, jól szellőző kéménnyel ellátott tüzelőberendezésben használható optimálisan.

A szén tojásbrikett, szén pellet átlag fűtőértéke 12 – 14 MJ/kg. Egy mázsa szén tojásbrikett 2.800 – 3.000 a szén pellet 2.600- 2.800 forintba kerül, ami azt jelenti, hogy kb. 2 forintunkba kerül egy MJ szén tojásbrikett és 1,9 forintunkba kerül egy MJ szén pellet fűtőértéke. Minden szén tojásbrikett, szén pellet egyforma nagyságú és súlyú, így kiszámítható és adagolható a szén tojásbrikett, szén pellet tüzelés. A szén tojásbrikett, szén pellet ömlesztve és zsákos csomagolásban is megvásárolható.

A fa, mint tüzelőanyag

A fa bio tüzelőanyag. A száraz tűzifa átlag fűtőértéke: 14 – 16 MJ/kg (3 400 kcal/kg), ez kb. azonos egy gyengébb minőségű barnaszén fűtőértékével. Fontos, hogy tüzeléskor a tűzifa száraz legyen, mert ha nedves, akkor a tüzelőberendezés bekátrányosodhat, eltömődhet, ennek kijavítása pedig tetemes összegekbe kerülhet. Tűzifát minőségtől és mennyiségtől függően már 2.000-3.500 Ft/q-ért vásárolhatunk.

A száraz tűzifából kevesebbet kell eltüzelnünk, mint egy azonos fajtájú nedvesből. Hátránya, hogy a száraz tűzifa égetése nem automatizálható olyan mértékben, mint a szemcsés anyagok, mint pl. a szén. A tűzifát száraz, szellős helyen kell tárolni, mert minél szárazabb, annál jobb a fűtőértéke. A tüzelőberendezések ajánlott fűtőanyaga a száraz tűzifa, mert így a tüzelőberendezések nagyobb hatásfokkal üzemeltethetőek. Azonban ne feledjük, hogy a különböző fa fajtáknak különböző tulajdonságaik vannak. Fűtésre legtöbbször száraz keményfát használnak.

A fa brikett, fa pellet, mint tüzelőanyag

A fa brikett, fa pellet faipari hulladékból készül, nagy nyomáson összepréselik és mesterségesen szárítják. A fa brikett, fa pellet fűtőanyagának nedvességtartalma kb. 8 – 10 százalék. A fával szemben jobb hatásfokkal ég, kevesebb hamu marad utána és a fa brikett, fa pellet a környezetet sem terheli annyira. Mivel préselik, nincs benne levegő és víz, a fa brikett, fa pellet egy tömör szerkezetű anyag.

A fa brikett, fa pellet átlag fűtőértéke 16 – 19 MJ/kg. Egy mázsa fa brikett 4.500 – 5.500 a fa pellet 5.500- 7.000 forintba kerül, ami azt jelenti, hogy kb. 2,5 forintunkba kerül egy MJ fa brikett és 3,2 forintunkba kerül egy MJ fa pellet fűtőértéke. A fa brikett, fa pellet közel kétszer tömörebb, sűrűbb, mint a fa, így kevesebb helyet foglal, mint a hagyományos tűzifa. Minden fa brikett, fa pellet egyforma nagyságú és súlyú, így kiszámítható és adagolható a fa brikett, fa pellet tüzelés. A tüzelőberendezésre jutó hirtelen hő terhelés kisebb, így a kémény kormozódásától sem kell tartanunk. A fa brikett, fa pellet zárt csomagolásban vásárolható meg, súlya könnyű, nem morzsolódik.

A tüzelőanyag beszerzés előtt azt érdemes figyelembe vennie, hogy a magasabb kalóriaértékű tüzelőanyag ára arányban van-e a fűtőértékével. A legjobb döntés meghozatalában szeretnénk, segíteni az alábbi fűtőérték és ár összehasonlító táblázattal.

Ne feledje tüzelőanyag vásárláskor nem tüzelőanyagot, hanem minden esetben fűtőértéket vásárol! Ezért a tüzelőanyag vásárlásakor mindig győződjön meg a tüzelő fűtőértékéről!

Tüzelőanyagok és a tüzelőberendezések, Biztonságos kémény, biztonságos otthon

Még egy fontos szempont a tüzelőanyagok kiválasztásánál a meglévő tüzelőberendezésünk, kéményünk paramétereinek és üzemeltetési feltételeinek az ismerete. Köztudott, hogy nem minden típusú tüzelőberendezés alkalmas mindenféle tüzelőanyag elégetésére és egyes típusú kémények sem felelnek meg bizonyos tüzelőberendezésekhez.

Nagyon fontos a tüzelőberendezések a kémény és az elégetni kívánt tüzelőanyag megfelelő összhangjának biztosítása.
Energia hatékony fűtés és biztonságos üzemelés csak a tüzelőberendezés és a kémény tökéletes együttműködése és a megfelelő tüzelőanyag megválasztása esetén érhető el. Ezért szükséges a kémények pontos méretezése!

Új építésű házak esetében a gépésztervező a fűtési rendszernek megfelelően méretezi a kéményt.

Felújítás, fűtéskorszerűsítés vagy új tüzelőberendezés (pl.: kandalló) telepítése estén is érdemes kikérni gépésztervező tanácsát. Szükséges továbbá egyeztetni a helyi tüzeléstechnikai (kéményseprő) szolgáltatóval is! A fűtésrendszer felújítása esetén nem elég a tüzelőberendezések cseréje. Minden esetben meg kell győződni arról, hogy a meglévő kémény megfelel-e az új tüzelőberendezés biztonságos üzemeltetéséhez. Abban az esetben, ha nem megfelelő a régi kéményünk, újat kell készíteni. Ma már megbízható előregyártott és utólag beszerelhető kémények széles választéka vásárolható meg. Mindenki talál számára megfelelő kéményt a Schiedel vagy Leier termékei között.

FONTOS! Új kéményt üzembe helyezni csak engedéllyel szabad!

Megosztás: Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter