Fűtőérték számítások tüzelőanyag választáshoz

A különböző hirdetésekben, termékcímkéken a tüzelőanyag különböző jellemzőivel találkozhat. Melyikre figyeljen ezek közül oda leginkább? Fűtőérték, MJ/kg, Kcal/kg, ár, hamutartalom stb.

Tüzelőanyag vásárláskor mindig a fűtőérték/ár arányt érdemes figyelni, hiszen ez az, ami a fűtés gazdaságosságát meghatározza.

Emellett lényeges az is, hogy lehetőleg olyan tüzelőanyagot vásároljunk, amelynek mennyisége egyértelműen meghatározható, mint pl. zsákos szén, kalodás tűzifa, erdei m3-es tűzifa, mérlegelt tűzifa. Ha az udvarára leborítanak egy teherautónyi ömlesztett fát vagy szenet, a gyártó becsületességére van bízva, hogy megkapta-e a teljes mennyiséget vagy sem.

Mindenkiben, aki a fűtési költségét csökkenteni szeretné felmerült már kérdést, hogy melyik tüzelőanyag a legjobb választás egy családi ház fűtéséhez? Vegyünk példaként egy átlagos 120 m2 alapterületű családi házat, tételezzük fel, hogy a mai hő technikai szabványoknak megfelelő hőszigeteléssel van ellátva. Ennek éves energiaigénye kb. 90.000 MJ. Ha a 85%-os hatásfokú tüzelőberendezése van, akkor évi 8,5-9 t lignit felhasználására (lignit diószén: fűtőérték 12,57 MJ/kg) van szüksége. Ez kb. bruttó 170.000-180.000 Ft éves fűtésszámlát jelent.

Ha ugyanezt az épületet 85-90 %-os hatásfokú gázfűtéssel, 2.900 m³ gázt (fűtőérték: 34 MJ/m3) elhasználva fűti 2013. év végi gázáron számolva kb. 450. 000 forintot fizet a gázért. Amennyiben barnaszén (fűtőérték: 20 MJ/Kg) mellett dönt, úgy az éves fűtés költsége kb. 5-5,5 t felhasználásával 270.000-297.000 Ft-ra tehető.

Nézzünk példát a fával történő fűtés esetére is. Ismert, hogy a különböző tűzifák fűtőértéke különböző, azaz, azonos mennyiségű tűzifa elégetésével különböző mennyiségű hőenergia szabadul fel. A tűzifa fűtőértékét a nedvességtartalom is befolyásolja. A leggyakrabban vásárolt tűzifák: gyertyán (fűtőérték: 15.8 MJ/kg), bükk (fűtőérték: 15.6 MJ/kg), tölgy (fűtőérték: 15.1 MJ/kg), akác (fűtőérték:14.2 MJ/kg). A példánkat folytatva amennyiben tölgyfát választ téli tüzelőnek, úgy 70-80 q fa beszerzéséről kell gondoskodnia, amely 210.000-240.000 Ft éves fűtési költséget jelent az Ön számára.
(Az árak a 2013. évi jelenlegi átlagos piaci tüzelőanyag árak. Az árak természetesen a minőség és mennyiség, kiszerelés, valamint a szállítási költségek függvényében a tüzelőanyag kereskedésekben ettől eltérőek is lehetnek.

A példa is mutatja, hogy a lignit tüzelésével lehet, legolcsóbban kifűteni a példában szereplő 120 m2-es házat.
Természetesen itt kel figyelembe venni a már említett többi szempontot is (kényelem, tárolási lehetőségek, beszerzési források, tüzelőberendezés típusa, beszerzési ár stb.) és ezek együttes értékelése után határozható meg számunkra a legmegfelelőbb tüzelőanyag típus. Ezután már csak egy megbízható tüzelőértékesítőt kell találnunk, ahol megfelelő minőségű és mért tüzelőanyaggal szolgálnak ki minket!

Megosztás: Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter