Mire érdemes, kell odafigyelni a házépítés alatt

Az emberek általában olyan munkák elvégzésére szoktak szakembert fogadni, amelyeket maguk nem tudnak megfelelően elvégezni. Ebbe a körbe tartozik az építkezés is. Azonban egyre több építtető érzi úgy, hogy nem az övé az építkezés során az irányítás. A munka és az építési költségek átláthatatlanná váltak, tulajdonképpen az építész és a kivitelező irányítja helyettünk az egész munkát. Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy már azt is ők mondják meg, milyen csempét vegyünk a fürdőszobába.

Éppen ezért nem árt, ha bizonyos dolgokra felkészülünk, ugyanis bizonyos helyzetekben sajnos sokszor előfordul, hogy a kivitelezők – kihasználva az építtetők hozzá nem értését, tudatlanságát – nem éppen úgy végzik munkájukat, ahogy kellene. Éppen ezért szeretnénk bemutatni a jellemző hibákat a spórolási lehetőségeket. Ezen felül megpróbálunk arra is tanácsot adni, hogyan lehet megelőzni az esetleges problémákat.

Gyengébb minőségű, olcsóbb anyagok beépítése

A nem látható helyeken sokszor gyengébb minőségű építőanyag kerül beépítésre, mint ami a tervben – és később a számlán – szerepel. Igen jellemző, hogy rossz minőségű alumínium vezetéket használnak a sokkal drágább rézkábel helyett a ház vezetékezésekor, vagy a vízvezeték rézcsövei helyett műanyag kerül a falba. Sok esetben előfordul, hogy az általunk kiválasztott falazó anyagot is kicserélik egy olcsóbbra a beépítés alkalmával. Többször megtörtént már, hogy a hőszigetelő rendszer vastagsága is elmaradt az általunk megrendelt és kifizetett vastagságtól. Ezeknek hosszú távon mindig a lakó issza meg a levét. Ezeket a „változtatásokat” utólagosan kiszűrni nagyon nehéz, sok esetben majdnem lehetetlen is. Azért, hogy ne érjen ilyen meglepetés minket szánjunk több időt arra, hogy rendszeresen ellenőrizzük az építkezési munkafolyamatokat.

Burkolás

A burkolás során a segédanyagokkal lehet probléma. A burkolat elkészítése után ugyanis ki tudja már ellenőrizni, hogy valóban az a ragasztó és fugázó került-e felhasználásra, amit kifizettünk, vagy egy kategóriákkal olcsóbb? Ha a kivitelezési tervnek megfelelően az előírt helyekre fagyálló vagy flexibilis ragasztót vásároltunk, de a kivitelező mégsem azzal dolgozott, akkor a burkolólapok eltörnek, netán felfagynak és abból később több százezer forint kárunk is keletkezhet, amit nem valószínű, hogy minden nehézség nélkül be tudunk hajtani a kivitelezőn.

De nem csak az építőanyagokkal történő ügyeskedésre kell odafigyelnünk, sokszor a szakértelem hiánya játszik szerepet a szakszerűtlen kivitelezésben. Padlófűtés esetén feltétlenül le kell ellenőriznünk, hogy a falak és a burkolat találkozásánál szilikonnal van-e kinyomva a fuga, vagy fugázó anyag van használva, mert a hőtágulás miatt a szilikont kell ilyen helyekre használni, ám sokszor egyszerű hanyagságból, vagy a megfelelő szakértelem hiánya miatt ez el szokott maradni.

Kémény bekötés

Sok hibával találkozunk a kémények építése kapcsán is, melyek közül az egyik legfontosabb a kéményalap hiánya. A kémények nagy súlya meglehetősen kis helyen terheli a talajt, elég nagy nyomást fejt ki arra, ezért elengedhetetlen az előírt vastagságú kéményalap építése. De a kéménybekötések alkalmával is előfordulnak érdekes dolgok. Gázkazán bekötésekor gyakori, hogy két méternél hosszabb szakaszú a vízszintes füstcső, minek következtében nincs megfelelő huzat a füst nem kellő hatékonysággal távozik a kéményen keresztül. A nem megfelelő tömítésekkel szerelt bekötés kéménytüzet is okozhat.

Igen gyakori az, amikor a kivitelező nem tudja, hogy milyen fűtési módhoz, égéstermékhez milyen fajta kéményt kell beépíteni. Ilyenkor történhet meg, hogy a kandalló kéménye túl szűk keresztmetszetű, vagy a gázkazánhoz csatlakoztatott kémény nem áll ellent a füstgázban lévő erős, maró hatású anyagoknak. Ha el szeretnénk kerülni ezt a problémát, akkor, szakember tanácsát kell kérnünk, hogy a fűtő berendezésünkhöz milyen kéményt ajánl.

Nyílászárók

A nyílászárón anélkül, hogy könnyen észrevennénk, nem tud spórolni a kivitelező, az ugyanis elég feltűnő lenne, ha olcsóbb ablak kerülne az általunk kiválasztott drágább, jobb minőségű helyett beépítésre. Ellenben a segédanyagokkal itt is tudnak spórolni a kivitelezők. Ha a tokrögzítő csavarokból, vagy a PUR habból nem kerül beépítésre elegendő mennyiség, azt nehezen tudjuk később észrevenni, viszont a fűtésszámlánkon már megmutatkozik a különbség. A teljes árat kifizettük a kivitelezőnek, és nem kaptunk meg mindent a pénzünkért, ráadásul még fűtésért is többet kell fizetnünk. Itt is fontos, hogy ennél a munkafolyamatnál is jelen legyünk, és minden részletre odafigyeljünk.

 

Megsérül a vízszigetelés, vagy hiányos

Ritka az, amikor a kivitelező nem fekteti le a megfelelő szigetelést, így attól azért nem kell tartanunk, hogy elmarad a házunk szigetelése. Ellenben sokkal gyakoribb az, amikor dupla rétegnek megfelelő mennyiségű vízszigetelő szerepel a számlán, de csak egyetlen egy réteg van lerakva és a többi anyag valahol eltűnt. Ez a „hiba” sajnos nem csak a vízszigetelő lemeznél áll fenn, hanem gyakorlatilag bármelyik építőanyagnál, ezért érdemes naponta ellenőrizni a munkát, minden munkafázisnál jelen lenni.

A vízszigetelést lefektetés után is érdemes alaposan átellenőriznünk, ugyanis elég gyakori, hogy a lefektetés után megsérül. Ha ez nem kerül kijavításra és később ezen a sérülésen keresztül utat talál, magának a víz az épületszerkezetet károsítja, mely több millió forintos kiadást is okozhat, és ilyenkor nem feltétlenül vigasztal minket, hogy van garancia. Fontos, hogy alaposan vizsgáljuk át a vízszigetelő lemezt, és ha hibát találunk, azonnal javíttassuk ki.

Zárásként

Az összes előforduló lehetőséget természetesen itt most nem lehet felsorolni, de a legjellemzőbbekre megpróbáltuk felhívni a figyelmet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha nem is tudunk mindenre teljes mértékben odafigyelni, akkor is jól tesszük, ha egy-két komolyabb ellenőrzést végrehajtunk a kivitelezés során, és ha ilyenkor felkészülten némi szakértelmet is megcsillantva végezzük az ellenőrzést a kivitelező kétszer meg fogja gondolni, hogy próbálkozzon-e ügyeskedni esetünkben.

Természetesen nem ez a jellemző minden kivitelezőkre. Azok a kivitelezők, akik szakmailag felkészültek és hosszú távon szeretnének az építőiparban dolgozni, abból megélni, azok az építtető érdekeit tartják szem előtt az egész kivitelezés alatt. Tanácsaikkal csak segíteni akarnak. A számlázott anyagokkal maradéktalanul elszámolnak. Az általuk elvégzett munka precíz, alapos. Az esetleges garanciális problémákat azonnal megoldják. Hiszen a céljuk az, hogy a megelégedett megrendelők továbbajánlják őket ismerőseik, barátaik körében, hogy több munkájuk legyen.

Ezeket a sorokat nem is ezekről a kivitelezőkről írtuk, hanem azokról, akik gyorsan akarnak sok pénzt keresni és a kellő szakismerettel sem rendelkeznek, de mindent elvállalnak a piaci ár alatt. Ők mindent meg tudnak oldani, még az anyagot is olcsóbban szerzik be. Sajnos e kivitelezők esetében szinte minden esetben szembesülnünk kell a fent leírt problémákkal, melyekre fel kell készülnünk. Minden mozzanatot, munkafázist ellenőrizni kell.

Megosztás: Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter